Com afecta el consum de cànnabis a l’àrea del cervell que coordina moviments.

El consum crònic de cannabis altera la coordinació motora. El THC provoca una inflamació al cerebel, l’àrea del cervell que coordina els moviments i responsable de l’aprenentatge motor. EFE. 2013.06.29 – 16:46 h

Un grup d’investigadors de la Universitat Pompeu Fabra (UPF) han fet públic aquesta setmana que han descobert el mecanisme cerebral que altera la coordinació motora pel consum crònic de cannabis. L’estudi, que s’ha publicat aquesta setmana a la revista Journal of Clinical Investigation, ha demostrat que l’exposició crònica a la principal substància psicoactiva del cànnabis, el delta9-tetrahidrocannabinol (THC), provoca una inflamació al cerebel, l’àrea del cervell que coordina els moviments i responsable de l’aprenentatge motor. Segons ha explicat un dels investigadors del projecte, Andrés Ozaita, fins ara se sabia que el consum crònic de cannabis causa una disminució dels receptors de cànnabis, que estan presents en gairebé totes les parts del cervell i fan funcions diferents. Aquests danys són reversibles si s’interromp el consum de cànnabis i s’utilitzen fàrmacs inhibidors de la micròglia.

Amb aquesta nova investigació, han aconseguit demostrar que aquesta disminució dels receptors de cànnabis provoca un “ambient neuroinflamatorio” al cerebel, ja que s’activa la micròglia, un conjunt de cèl·lules considerades com el sistema immunitari del cervell. La micròglia, que normalment està en latent, s’activa davant el THC de la mateixa manera que quan hi ha un dany cerebral, de manera que es produeix una inflamació que impedeix el correcte funcionament del cerebel. L’estudi s’ha realitzat en ratolins de laboratori, que després de l’exposició al cànnabis, manifestaven problemes “lleus” de coordinació motora, segons ha explicat Ozaita.

Aquests danys són reversibles perquè la investigació ha demostrat que si s’interromp el consum de cànnabis i s’utilitzen fàrmacs inhibidors de la microglia, els problemes de coordinació motora es redueixen o desapareixen completament.

Segons els científics, aquest mecanisme cerebral podria funcionar igualment amb els humans ja que està demostrat que el consum crònic elevat de cànnabis provoca també problemes de coordinació fina i una disminució del nombre de receptors de cànnabis, de manera que l’únic que falta per demostrar és que la micròglia s’activa també.

El treball de recerca ha estat elaborat pels científics Laura Cutando, Arnau Busquets-Garcia, Emma Puighermanal, Maria Gomis-González, José María Delgado-García, Agnès Gruart, Rafael Maldonado i Andrés Ozaita.

Publicat a 20minutos.es