Header image alt text

AMMBAR – Associació de malalts mentals de Barcelona

Associació de malalts mentals de Barcelona

Ens sembla un article interessant. Recordeu amics que no totes les persones patim les malalties de la mateixa manera i que per això no ens hem de veure reflectits en tot el següent, els que tinguem el trastorn bipolar.

ÉS COMPATIBLE LA BIPOLARITAT AMB LA SEXUALITAT?

La Psiquiatria ha avançat molt al llarg de les últimes dècades, i paraules que abans produïen rebuig només amb sentir, avui dia s’acullen amb un halo d’empatia i normalitat. És el que passa amb el trastorn bipolar, una malaltia mental que arrossega múltiples inconvenients en la vida diària; algun d’ells en l’esfera de la sexualitat.

Actualment, a Espanya un 2% de la població pateix aquest trastorn i fins a un 60% d’aquests pacients pot veure afectada d’una manera o altra la seva vida sexual.

El trastorn bipolar passa per dues fases característiques en el transcurs de la malaltia: maniàtica i depressiva. A la primera, explica a ELMUNDO.es doctor Eduard Vieta, cap de Servei de Psiquiatria i Psicologia de l’Hospital Clínic i professor de la Universitat de Barcelona, ​​hi ha tendència a la hiperactivitat i l’eufòria, que solen acompanyar-se d’un augment del desig sexual,  i en ocasions de certa desinhibició i promiscuïtat. Per contra, en les fases depressives, hi ha una disminució del desig i la pràctica sexual.

“Durant les fases maníaques es produeix un augment de la producció d’una substància cerebral anomenada dopamina que és el neurotransmissor de la motivació, el que ens impulsa a fer coses i a provar coses noves, i és també fonamental en l’excitació sexual. La mania, per tant, augmenta l’excitabilitat sexual, mentre que la depressió la disminueix “, explica aquest especialista, que també va dirigir una ponència sobre aquest tema al VII Curs Internacional de Sexualitat i Salut Mental celebrat recentment a Salamanca.

En les fases maníaques, afegeix Usue Espinós, psicòloga de l’Associació Bipolar a Madrid (ABM), en grups d’autoajuda des de fa 15 anys, l’augment libido sol comportar conductes promíscues, i hi ha risc de malalties de transmissió sexual i embarassos no desitjats.

Per tant, els problemes principals que una persona amb trastorn bipolar pot tenir són els canvis del desig sexual en un sentit o un altre, però també “poden donar-se retard en l’ejaculació, impotència i anorgàsmia”, enumera el doctor Vieta.

D’altra banda, i mirant cap a l’esfera més psicològica i social d’aquesta malaltia, aquestes també es veuen clarament afectades. “Moltes persones amb trastorn bipolar tenen dificultats per mantenir una parella estable, de vegades la manca d’habilitats socials o l’aïllament complica la possibilitat de tenir una parella estable i això fa que tinguin menys possibilitats de tenir relacions sexuals”, comenta Espinós.

A més, les conductes de hipersexualitat i la promiscuïtat que refereixen a les fases maníaques cobren aquí gran importància, ja que poden provocar rebuig social i familiar. La disminució de l’impuls sexual pot reduir la qualitat de vida i l’autoestima, fins i tot “per molt que s’expliqui als pacients que es tracta d’un problema transitori associat a la fase depressiva o al tractament”, lamenta el doctor Vieta.

De fet, la psicoeducació i la rehabilitació cognitiva són clau per tractar el transcurs de la malaltia, tal com aquest especialista juntament amb altres investigadors van demostrar en un estudi publicat a la revista ‘American Journal of Psychiatry’.

La implicació dels fàrmacs
Els fàrmacs són un capítol a part, que també pot influir en les relacions sexuals de pacients amb trastorn bipolar i altres malalties mentals. “De vegades, consumeixen psicofàrmacs que produeixen alteracions en la seva activitat sexual. El problema pot ser que abandonin la medicació, amb el consegüent risc de recaigudes”, manté l’experta de l’ABM.

Però els fàrmacs són essencials per mantenir la qualitat de vida dels pacients i controlar de ple la malaltia, tal com assegura el doctor Vieta: “El tractament és imprescindible per mantenir la malaltia sota control i poder portar una vida normal. Però en alguns casos pot reduir el desig i ocasionar disfuncions com anorgàsmia, retard de l’ejaculació, o fins i tot impotència, però són efectes adversos reversibles que es donen només en ocasions “.

Així, no tots els medicaments-en aquest o qualsevol altre trastorn mental-condueixen a aquests efectes adversos tot i que sovint, lamenta l’expert, els psiquiatres obliden tenir en compte aquest aspecte a l’hora de la prescripció, en part perquè, si no pregunta directament, els pacients no parlen. “Els problemes que puguin derivar del tractament se solucionen canviant la medicació, a més, poden utilitzar tècniques sexològiques o farmacològiques quan estiguin indicades”, informa.

El trastorn bipolar és una patologia comú i tractable si es diagnostica a temps. Tots aquells que el pateixen, aconsella l’especialista, han de saber que si han percebut canvis indesitjats en la seva capacitat de gaudi d’una vida sexual sana i plena, hi ha solucions, el primer pas és comunicar-ho als responsables del seu tractament.

“Si sospita que té un trastorn bipolar i no està diagnosticat, no tingui por anar al psiquiatre, se li ajudarà. La Psiquiatria ha progressat moltíssim en els últims anys i a Espanya hi ha els millors especialistes i aquesta malaltia cada vegada es tracta més des d’una perspectiva multidisciplinar i multinivell, involucrant psiquiatres, psicòlegs, infermers, metges de família, etc. Els equips estan preparats per aconsellar i tractar els canvis en la conducta sexual que afecten a tants pacients amb trastorn bipolar, però cal comunicar », conclou.

dilluns 29 juliol, 2013
De El Mundo.es

Inclou diverses alteracions i maneres de comportament que tenen rellevància clínica per si mateixes, que tendeixen a ser persistents i sòn l’expresió d’un estil de vida i de la manera característica que l’individu té de relacionar-se amb sí mateix i amb els altres.