Les 5 malalties mentals més freqüents

Depressió. Aquest trastorn de l’estat d’ànim afecta més de 350 milions de persones al món. Segons l’Organització Mundial de la Salut (OMS), en ocasions es deu a problemes de salut física, com cardiopaties. Però també hi ha circumstàncies com les pressions econòmiques, l’atur o els conflictes que augmenten el risc de patir-la. Sense oblidar que una de cada cinc embarassades pateix depressió després del part.

Fòbies. D’acord amb l’APA, prop de 19 milions d’adults pateixen algun tipus de fòbia, és a dir, un tipus de trastorn d’ansietat consistent en una por irracional i exagerat davant objectes, situacions o activitats. La més comuna és la fòbia social, però existeixen altres com la amaxofòbia (por a conduir) i la aerofòbia (fòbia als avions).

Trastorns de la conducta alimentària. Els més habituals són l’anorèxia o rebuig a mantenir el pes corporal per sobre del valor mínim normal considerant l’edat i la talla, la bulímia nerviosa i el trastorn per afartament. Últimament han sorgit altres nous com la vigorèxia, l’ortorèxia i la ebriorexia.

Alzheimer. Considerat una pandèmia, es tracta d’un tipus de demència irreversible que destrueix el cervell progressivament causant pèrdua de la memòria, deteriorament cognitiu i comportament impredictible, entre altres símptomes. Sorgeix un nou cas cada quatre segons.

Trastorn per Dèficit d’Atenció i Hiperactivitat (TDAH). Afecta al cinc per cent dels nens i adolescents entre 4 i 17 anys. Es caracteritza per escassa capacitat de concentració, comportament impulsiu, dificultat per seguir instruccions i completar tasques.

De Elena Sanz a MuyInteresante, www.muyinteresante.es
A través de Nina Romero publicat en el Grup Vivo Sano. Gràcies