Aquesta notícia a Ammbar ens ha semblat interessant, per això la publiquem, però recordant sempre que hem de tocar de peus a terra i posar “en quarantena” tot el que ens arriba. És important que confiem en els especialistes que ens porten pensant sempre que volen el millor per a nosaltres i actuen de bona fe. És possible que en algun moment de la nostra malaltia, necessitem prendre la quantitat de medicaments que ens prescriuen, donant-los el vot de confiança que quan ells ens vegin més estabilitzats ens vagin adequant la presa de medicació.

D’altra banda, si la investigació tingués un indici de realitat ens sembla terrible el negoci de les farmacèutiques.

Com podeu comprovar “no ens casem amb ningú”:

Reflexions sobre el seu llibre ‘Anatomia d’una epidèmia’

El periodista que va desafiar a les farmacèutiques

Robert Whitaker assegura que l’aparició dels antidepressius en els anys 60 va multiplicar els casos de malalts mentals als EUA

Robert Whitaker va estudiar periodisme a la Universitat de Colorado i va fer part de la seva carrera al diari “Albany Times Union”, Nova York.

El seu últim llibre va ser qualificat en una crítica de premsa per Daniel Rose, metge de la Universitat de Harvard, com “perillós”. Era la seva quarta obra. Es titulava Anatomia d’una epidèmia i ràpidament va començar a ser titllada de controversial, perquè s’enfrontava a una de les indústries més poderoses del planeta: les farmacèutiques. En el seu llibre, el periodista nord-americà Robert Whitaker sostenia que l’augment dels discapacitats per malaltia mental als Estats Units tenia una relació directa amb el major ús de medicaments psiquiàtrics.

La crítica de Rose, publicada al Boston Globe, comparava a més a Whitaker amb Thabo Mbeki, l’expresident de Sud-àfrica que es va negar a acceptar que la sida era causat pel virus del VIH i en canvi va dir que era un efecte de la malnutrició.

“Em va comparar amb algú que havia negat que la sida existia i que va fer que moltes persones morissin. Després d’aquesta crítica el llibre va morir, em van cancel·lar les entrevistes de ràdio, no van sortir més ressenyes “, explica Robert Whitaker-nominat al Premi Pulitzer en 1999 – des de la Universitat de la Sabana, als afores de Bogotà, on va arribar com a convidat al IV Simposi de Psiquiatria, “Salut mental i mitjans de comunicació”.

El procés d’investigació

El principi va ser el 2001. La investigació per al seu primer llibre, Mad in America, el va portar a concloure que els pacients d’esquizofrènia als Estats Units estaven en pitjors condicions que els malalts d’aquest mal en els països més pobres del món, a causa dels nous medicaments antipsicòtics. Es va publicar el llibre i el periodista va començar a alimentar la fama de controversial. Després que va passar l’enrenou va decidir allunyar-se uns anys de la investigació.

La reprendre cap a 2007. A partir d’aquest moment es dedicaria tres anys a construir Anatomia d’una epidèmia. En aquesta ocasió volia descobrir què passava amb les persones depressives que estaven sent tractades amb fàrmacs psiquiàtrics. La pregunta que es feia era: “Si cada vegada estàvem usant més i més medicaments, per què els casos es feien més greus? Si aquests medicaments eren tan bons, per què les xifres seguien pujant? “.

I per respondre a aquestes preguntes va anar a les bases de dades, a les xifres, i va trobar això: avui prop de quatre milions de nord-americans reben un subsidi d’incapacitat del Govern a causa d’una malaltia mental. Cada dia 850 adults i 250 nens amb una malaltia mental se sumen a aquesta llista. En 1955 existien 355.000 adults en hospitals psiquiàtrics, en les tres dècades següents (l’era de la primera generació de drogues psiquiàtriques), el nombre de discapacitats mentals es va elevar a 1,2 milions. La xifra de joves que rebien del Govern el xec per incapacitat deguda a una malaltia mental va passar de 16.200 a 1987-561569 en 2007.

Per què el creixement de les xifres coincidia amb l’arribada d’aquest tipus de medicaments? El que va trobar Whitaker en investigacions al respecte, que van començar a fer-se des dels anys 70, va ser que “les drogues antidepressives si ajuden a disminuir alguns dels efectes de la depressió en les primeres setmanes, però en els que les prenen molt temps es ha trobat que el risc que la depressió es torni crònica augmenta “, explica, i assenyala que el més irònic és que la depressió” era una malaltia episòdica, que durava un període i després desapareixia, però ara hem trobat, en que són tractats amb aquests medicaments, que es va tornar una malaltia constant, crònica “.

El seu llibre porta a més un altre plantejament igual de controversial als anteriors: segons ell, un altre problema dels antidepressius és que produeixen episodis psiquiàtrics, “i quan això passa els pacients són diagnosticats immediatament com bipolars: fa 40 anys, abans de l’ús dels antidepressius, un de cada 5.000 nord-americans tenia aquest mal i ara la proporció és un de cada 50 “.

El llibre planteja a més que aquest mateix mecanisme dels medicaments antidepressius-que tenen efecte a curt termini, però augmenten el risc d’una malaltia crònica a llarg termini-”també s’aplica per als antipsicòtics, que són fonamentals per al tractament de mals com l’esquizofrènia”.

“Per què no sabíem això abans?”, Es pregunta Whitaker, i segons després respon-es respon-que als psiquiatres nord-americans no els interessava conèixer aquestes respostes perquè “des dels anys 80 van començar a treballar amb les companyies farmacèutiques com col·laboradors, com a assessors “i van perdre tota independència. “Els psiquiatres van decidir dedicar-se a formular medicaments i van deixar als psicòlegs la part de parlar amb els pacients”.
Després de la crítica d’aquell professor de Harvard, que Anatomia d’una epidèmia morís temporalment, van començar a escoltar-se veus de suport. Potser la de major pes va arribar el 2011, quan Marcia Angell, en aquest llavors editora en cap del New England Journal of Medicine, una de les revistes més prestigioses del gremi, va ressenyar el seu llibre avalant-lo. Va començar a donar capacitacions en escoles de psiquiatria, als membres de l’Associació Nord-americana de Psiquiatria, a desenes de professionals en el món (calcula que dicta 150 xerrades a l’any).

Whitaker parla pausat, tranquil. No perd la serenitat ni per respondre si ha estat víctima d’alguna represàlia. “No, però sí vaig descobrir que una companyia que controla als que els fan mala premsa a les farmacèutiques i s’encarrega de fer-los mal seva carrera i desacreditar la feina, tenia un arxiu amb el meu nom”. No perd la tranquil·litat, insisteix, perquè fins avui no ha rebut ni una sola demanda per les seves afirmacions. Ningú ha pogut provar que estigui mentint, com va insinuar aquell professor de Harvard.

Per: Carolina Gutiérrez Torres

elespectador.com