Catalunya inicia un projecte pioner per a la inserció laboral de persones amb trastorns mentals

Catalunya inicia un proyecto pionero para la inserción laboral de personas con trastornos mentales

A la fotografia d’esquerra a dreta: Jaume Lanaspa director general de l’Obra Social de La Caixa, la consellera de Benestar Social i Família de la Generalitat, Neus Munté, el conseller de Salut, Boi Ruiz, el conseller d’Empresa i Ocupació, Felip Puig i finalment una senyora de la qual no sabem el nom però que suposem que és la representant de l’empresa nord-americana Darmouth Psychiatric Research Center, per descart.

Catalunya iniciarà aquest dijous un pla pilot per facilitar la inserció laboral de persones amb malalties mentals greus basat en un mètode pioner ideat per l’empresa nord-americana Darmouth Psychiatric Research Center, que permet combinar l’atenció social i sanitària amb la incorporació a un lloc de treball ordinari.

A més del Darmouth Psychiatric Research Center, aquest pla pilot compta amb l’impuls de l’Obra Social La Caixa i de les conselleries de Salut, Benestar Social i Família, i Empresa i Ocupació, els titulars han rubricat aquest dimecres el conveni que ha donat llum verda al projecte.

“Aquest pla pilot permetrà eliminar barreres mentals i combatre l’estigmatització de les persones amb malaltia mental”, ha valorat en roda de premsa la consellera de Benestar Social i Família de la Generalitat, Neus Munté, que també ha exalçat el foment de la igualtat d’oportunitats del projecte.

L’objectiu de la iniciativa és millorar l’accés de les persones adultes amb trastorns mentals greus a una ocupació efectiva en empreses ordinàries, mitjançant la metodologia innovadora coneguda com Treball amb Suport Individualitzat (IPS, per les sigles en anglès).

La metodologia IPS, que es basa en l’acompanyament individualitzat dels usuaris, s’ha demostrat altament efectiva per a la inserció laboral de les persones amb trastorns mentals.

Segons la Conselleria  de Salut, un 25% de la població catalana està en risc de patir en algun moment de la seva vida aquest tipus de trastorn.

El conseller de Salut, Boi Ruiz, ha destacat que el pla pilot s’ha impulsat amb la “complicitat” de les entitats del sector, i s’ha mostrat confiat que la seva implantació serà un èxit.

La iniciativa es posarà en marxa a Barcelona – Sants-Montjuïc, Les Corts, Sarrià-Sant Gervasi i Eixample -, Girona i Baix Llobregat, i comptarà amb el suport de les eines i professionals del Programa Incorpora de l’Obra Social La Caixa , destinat al foment de la integració laboral de col·lectius vulnerables, entre els quals es troben les persones amb malalties mentals.

El conseller d’Empresa i Ocupació, Felip Puig, ha avançat que la intenció del Govern és “anar més enllà” i expandir el pla pilot a altres punts del territori català, a més de convertir aquest programa en un dels eixos bàsics de la inserció sociolaboral de les persones amb trastorns mentals.

El director general de l’Obra Social La Caixa, Jaume Lanaspa, ha recordat que el Programa Incorpora ha permès la inserció laboral de 56.000 persones vulnerables, com dones maltractades, joves i reclusos.

“És un orgull poder treballar ara també amb persones amb trastorns mentals”, ha valorat Lanaspa, que ha destacat la importància de la inserció laboral dels col·lectius més desfavorits per a la cohesió social.

(EuropaPress)
lainformacion.com