De elpais.com
Veurem algun dia a algun alt polític a parlar aquí com el President Obama? Això animaria a molts malalts mentals a posar-se en tractament.

EUA encara el fi de l’estigma dels trastorns mentals.

Prop d’un de cada cinc nord-americans pateix un desordre mental. Més del 60% no reben tractament
CAROLINA GARCÍA Washington 4 JUN 2013 – 19:50 CET

El president dels EUA fa una crida “a acabar amb l’estigma dels trastorns mentals”

Segons el Centre de Prevenció i Control de Malalties dels Estats Units, aproximadament un de cada cinc nord-americans pateix un desordre mental i un de cada cinc menors, entre els 3 i els 17 anys, ha patit o pateix en aquest país algun tipus d’aquests trastorns . I, el més important, és que no sembla que aquest diagnòstic vagi millorar en les generacions futures. Amb aquestes dades a la mà i malgrat els intents de l’Administració de Barack Obama per oferir una major cobertura en les assegurances sanitàries, estipulat en la Reforma Sanitària de 2010, la situació actual de recessió al país ha portat al fet que es retalli en uns 4.500 milions de dòlars el pressupost per a aquests tractaments.

Si a tot això se li afegeix que alguns dels executors de les majors matances als EUA presentaven algun tipus de patologia psiquiàtrica, tot i que la majoria dels malalts mentals solen ser més víctimes que agressors, la situació és alarmant. Una situació que ahir dilluns va portar Obama a fer una crida per acabar amb l’estigmatització d’aquests trastorns durant un esdeveniment organitzat com a resposta a les massacres esdevingudes en els últims mesos al país, com l’ocorregut el passat 14 de desembre, quan Adam Llança va acabar amb la vida de 20 nens en una escola de Newtown (Connecticut).

“Si s’acaba amb l’estigma, la gent s’animarà a tractar. Més del 60% d’aquests malalts no acudeix a teràpia ni se sotmet a cap intervenció clínica, enfront d’un 38% que sí que està consultant amb especialistes. Una cosa que és fonamental per a la prevenció “, ha expressat el president. Segons el CDC, prop de 45 milions de nord-americans experimenta anualment alguna malaltia mental com depressió, trastorns de l’alimentació, estrès posttraumàtic o abús de drogues.

“Per contra, no acceptaríem que tan sols el 40% dels pacients amb càncer se sotmetés a tractament. Per què ha de ser diferent amb els trastorns mentals? Cal rescatar aquests malalts de les ombres “, ha afegit. Tan sols la meitat dels nens amb alguna malaltia mental rep tractament als EUA, “quan s’ha demostrat que aquest és més efectiu quan es rep a temps”, va afegir el mandatari.

Sense el tractament adequat, les conseqüències de les malalties mentals poden ser greus. Poden portar a la incapacitat, l’atur, l’abús de substàncies, a la manca d’habitatge, l’empresonament o, fins i tot, al suïcidi. “El cost econòmic de les malalties mentals als Estats Units no tractades és de més de 100.000 milions de dòlars anuals”, explica en un comunicat la National Alliance of Mental Illness.

Les malalties mentals poden afectar a qualsevol persona, sense importar la seva edat, la seva raça, la seva religió o classe social. “Aquests trastorns no són el resultat d’alguna debilitat personal, de la manca de caràcter o de la indisciplina. El més important és saber que aquestes malalties són tractables”, continua l’organisme.

Tot i la inclusió del tractament d’alguns trastorns mentals en les assegurances sanitàries-cal que estiguin en el Manual de Diagnòstic i d’Avaluació de Malalties Mentals de Societat Americana de Psiquiatria (APA, per les sigles en anglès) -, molts opinen que no és suficient. “Tret que comptem amb recursos addicionals per atendre aquestes persones, no podrem complir l’objectiu d’acabar amb l’estigma, d’acabar amb el que reclama el president”, va dir Wayne Lindstrom, president de Mental Health America a Virgínia, present a la conferència en què també van participar funcionaris del Govern i proveïdors sanitaris, segons Reuters. “I més amb el dur cop que hem rebut després de les retallades. El pressupost ha baixat en 4.500 milions de dòlars “, va afegir.

Gran part del problema també es deu a la Llei sobre la Paritat de la Salut Mental i la Igualtat de la Addicció signada en 2008. En aquesta regulació, les especificacions del tractament dels trastorns mentals són molt difuses en comparació amb les indicacions per als problemes físics, el que provoca que les assegurances sanitàries no indiquin bé quines malalties mentals necessiten tractament. “Els trastorns mentals són un problema patent que està acaparant molta atenció últimament als EUA. La crida del president és el millor exemple”, va afegir Lindstrom.