A través de Roberto Daniel Durán. Un gran especialista en les disfuncions que podem patir algunes persones.
En Ammbar estem totalment d’acord, però encara no hem estat rebuts per la Taula del Tercer Sector, ni per l’Honorable Sr Boi Ruiz, Conseller de Salut de la Generalitat de Catalunya. Ni tan sols la presidenta, que és la representant davant l’Ajuntament de Barcelona (IMD) de les persones amb disfunció mental. Per què? …
www.elfarodevigo.es
El malalt mental continua estigmatitzat per la societat
Discriminació en l’àmbit laboral i aïllament en el pla social són els grans problemes
EFE / Barcelona 2013.05.29 | 08:14
Estereotips i prejudicis estigmatitzen i discriminen les persones que pateixen algun trastorn mental, que es veuen sovint abocades a l’exclusió social per “actituds i comportaments molt negatius cap a elles”, segons denuncia un informe elaborat per la Taula del Tercer Sector Social de Catalunya .
L’informe, titulat “Estratègies de lluita contra l’estigma en salut mental”, recopila algunes dades d’estudis que reflecteixen com “les persones amb problemes de salut mental estan sotmeses a l’estigma i la discriminació sobre una base diària i els pot afectar tots els aspectes de la vida “.
Així, explica que un 70% de les persones amb esquizofrènia diagnosticada no tenen feina i gairebé la meitat han confessat haver patit discriminació en la recerca o manteniment d’un lloc de treball.
L’informe també fa referència al fet que les persones amb problemes de salut mental són onze vegades més propenses a ser víctimes de delictes violents i 140 vegades més propenses a ser víctimes d’un robatori.
Altres estudis citats a l’informe assenyalen que un 71% dels malalts mentals declaren haver patit alguna forma de victimització en els dos últims anys, les més freqüents intimidacions (41%), robatoris (34%), assetjament sexual (27%), agressions físiques (22%) o agressions sexuals (10%).
A més, un 36% d’ells no va denunciar el delicte perquè tenien por de no ser creguts pel seu problema mental. L’informe detalla que en els països desenvolupats, entre un 35% i un 50% de les persones amb trastorns de salut mental greus no reben el tractament necessari.
El dossier denuncia que “les persones amb problemes de salut mental experimenten rebuig i aïllament i discriminació, sobretot en l’àmbit laboral, en les relacions socials-fonamentalment amb amics i parella-i fins i tot a la comunitat”.
“És més-afegeix l’estudi-sovint les seves relacions socials es limiten a altres persones amb el seu mateix problema, pel que es genera un cert fenomen de ‘guetització’ que perpètua l’aïllament social, el que dificulta notablement la seva integració social”.
L’estudi adverteix que un altre dels efectes de l’estigma és “el autoestigma, és a dir, l’assumpció per part de moltes persones amb problemes de salut mental dels estereotips, prejudicis i conductes negatives cap a ells”.
L’informe fa un breu repàs de l’evolució històrica de les actituds socials cap a les persones amb problemes mentals i afirma que “una de les claus que ajuden a entendre la persistència dels estereotips associats a les persones amb problemes de salut mental resideixen en el paper dels mitjans de comunicació “.
S’estima que la població rep el 90% de la informació sobre salut mental a través dels mitjans de comunicació, que, segons l’estudi, s’interessen poc per aquest problema.
Per tot això, l’informe de la Taula del Tercer Sector Social de Catalunya conclou que “cal modificar l’imaginari social, les idees que fonamenten els mites i prejudicis que generen estigma sobre les persones amb problemàtica de salut mental”.