Després de pensar-ho molt i com que no tenim experiència en l’assistència a cap Congrés, tot i haver estat molt atents, prenent apunts i fent fotografies, reconeixent el valor de l’experiència i de la feina ben fet, hem demanat permís per publicar l’escrit per Yolanda Bujedo, ja que us volem proporcionar la millor informació.

No se’ns cauen els anells per fer aquesta acció. Cal reconèixer, quan val la pena, que altres fan treballs esplèndids

Des d’aquí volem agrair al Dr Díaz del Toral, que molt amablement, ens va cedir el power point que va utilitzar. Per nosaltres ha estat de gran ajuda per explicar als companys d’Ammbar la seva ponència.

I CONGRÉS NACIONAL DE SENSIBILITZACIÓ AL ESTIGMA SOCIAL EN SALUT MENTAL

Estem a Almeria, avui ha començat el I Congrés Nacional de Sensibilització al Estigma Social en Salut Mental organitzat pel Grup de Recerca Hum-760 (Universitat d’Almeria), Associació per a l’Avanç de la Psicologia i l’Educació. UGC Salut Mental d’Almeria, entre d’altres organismes.

El cartell del I Congrés Nacional de Sensibilització al Estigma Social en Salut Mental celebrant a Almeria

La Fundación Rey Ardid participa activament en aquest Congrés a través de la difusió en línia dels continguts més rellevants d’aquest Congrés a través d’aquest blog i del seu canal de ràdio “Cridant en veu baixa”

El programa és molt intens i extens. Aquest congrés reuneix a molts dels professionals més rellevants de la Sensibilització Social d’Espanya.

En aquests moments el doctor Domingo Díaz de la Perera realitza la seva exposició sobre l’evolució de la malaltia mental. És director del la UGC de Salut Mental d’Almeria.

Un moment de la intervenció del Dr Domingo Díaz

Ens ha mostrat l’evolució des del segle XV de la malaltia mental des dels primers manicomis on es va recloure als malalts i persones que es consideraven perilloses però no eren susceptibles de encarcelar-se.

Passant per l’hospital psiquiàtric, on els metges realitzaven el diagnòstic. Es passa a la Salut Mental Comunitària, que implica la coordinació de diversos professionals i recursos. No s’ha aconseguit el que es pretenia per dificultats de coordinació i la manca en alguns casos de recursos. La situació actual va encaminada a un nou model que s’està posant en marxa a Andalusia. Desenvolupa un nou sentit com a membre de la comunitat i com a pacient

De la bogeria a la ciutadania.

La intervenció ens presenta l’evolució sobre la malaltia mental i la seva situació actual

La recuperació de les persones amb malaltia mental implica un nou model de vida definit per la pròpia persona amb malaltia mental independentment de l’evolució de símptomes.

La Recuperació part de les persones amb malaltia mental on s’incorpora un nou factor d’esperança – il·lusió i que per als serveis que presten atenció obre una nova perspectiva.

Evolució històrica

Boig – malalt – ciutadà

Contenció – tractament – recuperació

Terapeuta – equip – xarxa
Cal passar a una atenció personalitzada. S’ha de veure la persona i no al diagnòstic.

“Les persones amb problemes de salut mental són les més excloses de la Comunitat Econòmica Europea”

L’experiència d’1 de cada 4, és la pàgina més visitada de salut mental a Espanya. Convidem a visitar-la com exemple de comunicació en línia en salut mental. Per a nosaltres és una referència fonamental de la qual aprenem constantment.

http://www.1decada4.es

CONTINUAREM … amb la ponència del Sr José Manuel Arévalo