10 RECOMANACIONS PER PREVENIR QUE ELS TEUS FILLS I FILLES UTILITZEN DROGUES

1. COMENÇA POSANT L’EXEMPLE .

Tu ets el model més important per al teu fill. Ensenya-li que es poden superar els problemes sense necessitat de refugiar-se en les drogues. Si estableixes regles per conviure a casa , queda clar com s’ha de portar.

2. CONEIX AMB QUI CAMINA EL TEU FILL.
Permet que convidi els seus amics a la casa quan tu siguis. Relaciona’t amb altres pares de família, així podran estar atents i units per detectar a temps qualsevol problema.

3. EDUCA AMB VALORS POSITIUS CAP A LA VIDA .
Quan un fill vol i respecta als seus pares i ells ho eduquen perquè sigui respectuós, honest, solidari, amorós, responsable amb si mateix i amb els altres, ho estan ajudant a saber dir NO al consum de drogues, a amics o llocs que el posin en risc.

4. MOTIVA EL TEU FILL A TENIR AMISTATS POSITIVES.
Facilita que es mogui en ambients sans, com equips esportius o grups que s’uneixin amb fins culturals o d’ajuda a altres. Allí hi trobareu bones amistats que, en recolzar-se entre ells, faran menys probable que consumeixin drogues.

5. ESCOLTA EL TEU FILL.
Evita ser tu el que parli, més aviat escolta’l perquè et comparteixi les seves experiències i sentiments, els seus problemes i assoliments. Mostra interès i evita jutjar o donar-li consells en aquest moment.

6. ENFORTEIX L’AUTOESTIMA DEL TEU FILL.
Digues quant ho vols, elogia el que sí fa bé, abans de marcar els seus errors. Ell o ella han de saber que el disciplines perquè l’estimes.

7. PARLA AMB EL TEU FILL SOBRE LES DROGUES.
Explica el que ocasiona el consum de drogues. No només a qui les usa sinó a qui les ven. Explica que l’ús i l’abús d’alcohol i tabac no són necessaris per “ser gran” o “important ” sinó al contrari; danyen a les persones en tots els sentits.
Posa regles clares en la teva família per no acceptar l’ús i abús d’alcohol, tabac i drogues il·legals.

8. ENSENYA-LI AL TEU FILL A SABER DIR NO.
Digues-li que pensi què passaria si digués que “NO” davant la pressió dels seus companys i com ho manejaria . Ha de saber que els altres el respectaran més si es mostra ferm i segur del que vol i el que no vol per a si mateix.

9. PROMOU QUE ELS TEUS FILLS REALITZIN ACTIVITATS SANES I DIVERTIDES.
Posa l’exemple, ajuda a trobar un lloc adequat o simplement aprova i celebra que faci activitats saludables, com practicar esport, tocar algun instrument, pintar, llegir, etc. Tu mateix descobriràs que hi ha moltes coses interessants, atractives i divertides al seu abast.

10. APRÈN A IDENTIFICAR LES SENYALS D’ALARMA.
Hi pot haver consum de drogues si notes que canvia d’amistats i es nega a que tu les coneguis, si està rebel i passa molt temps fora de casa. Actua amb calma, parla amb ell sense enutjar o plorar. Digues-li que tens dubtes de si està consumint drogues. Si ho admet, recolza’l, no ho agredas i veu al Centre de salut de la teva localitat, aquí els donaran més informació i orientació per atendre aquest problema. Sempre és bo prevenir i per això veu a rebre la informació que necessites perquè la droga no arribi als teus fills.

Consells de :
Centre Nacional per a la Prevenció i Control de les Addiccions
www.cenadic.salud.gob.mx
A través de Fernando Reyes Crespo , del grup “Drogas no , gracias”.