Afrontar els problemes de manera positiva disminueix l’ansietat

Directori

Universitat Illinois
Emotion
Estats Units
Nicole Llewellyn

MADRID, 13 May. (EUROPA PRESS) -

Una nova investigació suggereix que la forma de regular les emocions, en els mals temps i en els bons, pot influir en patir ansietat o la gravetat de la mateixa, segons un estudi que es publicarà a la revista ‘Emotion’.

En una sèrie de qüestionaris, els investigadors van demanar a 179 homes i dones que expliquessin la manera com manegen les seves emocions i com de ansiosos se senten en diverses situacions.

L’equip va analitzar els resultats per veure si les diferents estratègies emocionals es van associar amb més o menys ansietat. L’estudi revela que els que participen en una estratègia de regulació emocional anomenada reavaluació, que consisteix a examinar un problema d’una manera nova, van tendir a patir menys ansietat social i menys ansietat en general que aquells que eviten l’expressió dels seus sentiments.

“Quan alguna cosa passa, cal veure el problema amb una llum més positiva, un got mig ple en comptes de mig buit”, va explicar la estudiant graduada de la Universitat d’Illinois (Estats Units) Nicole Llewellyn, qui va dirigir la investigació amb el professor de Psicologia Florin Dolços, una filial de l’Institut Beckman d’Illinois.

Aquest expert afegeix que aquesta opció suposa replantejar i avaluar el que ha passat i pensar quins són els aspectes positius, com un repte estimulant i no un problema.

Els participants de l’estudi que van utilitzar regularment aquest enfocament reconèixer tenir un nivell d’ansietat menys greu que els que tendeixen a reprimir les seves emocions.

“L’Organització Mundial de la Salut prediu que per al 2020, l’ansietat i la depressió, que tendeixen a coocurrir, estaran entre les causes més freqüents de discapacitat al món, només després de la malaltia cardiovascular”, va destacar Dolços, qui ha apuntat també que aquesta patologia porta associat “un gran cost”.

Tanmateix, va reconèixer que no tota l’ansietat és dolenta, ja que la de baix nivell pot ajudar a mantenir el tipus d’enfocament que es fa de les coses.

Segons Dolços, la supressió o tapar les emocions també pot ser una bona estratègia en una situació a curt termini, per exemple, quan el cap crida al seu empleat, com una actitud sempre positiva pot ser perillosa, fent que una persona ignori els seus problemes de salut, per exemple, o participi en conductes de risc.

Estudis anteriors havien trobat que les persones que s’inclinaven temperamentalment per centrar-se en fer que succeeixin coses bones eren menys propenses a patir d’ansietat que els que se centren en evitar que passin coses dolentes, segons Llewellyn.

Però no hi havia investigacions que expliquessin com aquesta diferència d’enfocament es traduïa en conductes que la gent podia canviar, mentre que el nou estudi explica les estratègies que contribueixen a que una persona tingui més o menys ansietat.