ABC.ES

SOCIETAT / RISC D’ICTUS I DIABETIS

Multa de mil milions a una farmacèutica per ocultar efectes del Risperdal

Un jutge d’Arkansas (Estats Units) condemna a Johnson & Johnson a pagar més de mil milions de dòlars

N. R. C. / MADRID

Dia 12/04/2012 – 18:41

El medicament s’utilitza en el tractament de l’esquizofrènia, l’autisme i la demència en pacients d’Alzheimer.

Un jutjat d’Arkansas, als Estats Units, ha condemnat a la farmacèutica Johnson & Johnson a pagar més de mil milions de dòlars per minimitzar els efectes secundaris del fàrmac Risperdal. Aquest medicament és un antipsicòtic que s’utilitza en el tractament de l’esquizofrenia, el trastorn bipolar, l’autisme, desordres de comportament d’adolescents i també de pacients ancians amb demència tipus Alzheimer. Els potencials efectes secundaris, relacionats amb el seu consum són fonamentalment el guany de pes i el desenvolupament de diabetis tipus 2. Però en els pacients grans, els potencials perills són més seriosos i es relaciona amb un major risc de patir un ictus o un accident cerebrovascular.

Durant les gairebé tres setmanes que ha durat el judici, la companyia farmacèutica ha presentat abundant informació per demostrar que va actuar de forma responsable i no va intentar amagar cap informació sobre els efectes secundaris del consum del medicament.

El d’Arkansas no és el primer pronunciament judicial en contra del seu antipsicòtic. Al gener, un tribunal de Texas es va pronunciar també en contra i va dictar una multa de 158 milions de dòlars. També exiten multes al Sud de Carolina i Louisiana. La farmacèutica ha apel·lat en tots els casos.