elcomercio.es

Els experts en salut mental reunits a Soto demanen “més visibilitat i suports” als malalts.

La federació de famílies d’afectats advoca pel reforç en teràpies assertives i substituir “perillositat” per “risc” en el nou codi penal

22.02.13 - 00:15 - 

RAFA BALBUENA | SOTO DEL BARCO.

La Federació Espanyola d’Agrupacions de Familiars i Persones amb Malaltia Mental (FEAFES), va concloure ahir a Soto del Barco les seves jornades titulades “Salut Mental: Avui i Futur”. La cita es va desenvolupar a l’Hotel Palau de la Magdalena des de dimarts, convocant a professionals de la psiquiatria, tècnics de l’administració sanitària i vocals de la federació a nivell nacional, amb l’objectiu d’analitzar i debatre les estratègies presents i futures del moviment associatiu dedicat als trastorns mentals en l’actual context social i econòmic.

A l’acte de cloenda d’ahir van assistir el director general de Salut Pública del Principat, Julio Bruno, el president de FEAFES, José María Sánchez Monge, i l’alcaldessa de Muros, Carmen Arango, com a representant institucional de la comarca del Baix Nalón.

Entre les conclusions determinades, es va manifestar la “preocupació” per les retallades que s’estan produint en el context sanitari “i que poden posar en risc l’atenció a les persones amb malaltia mental i a les famílies”. Una altra proposta consisteix a visibilitzar l’acció de voluntariat, i “evitar l’ús de mesures coactives sobre pacients”, en benefici d’altres “de més i provada eficàcia com els plans individualitzats d’atenció, programa d’intervenció familiar, suport domiciliari i equip multidisciplinari i el Tractament Assertiu Comunitari “. A més, es va denunciar la “desafortunada nomenclatura” de l’avantprojecte del nou codi penal, que parla de “perillositat” en els malalts. “Això és contrari al dret internacional, de manera que s’ha de canviar per “risc”, en virtut dels casos d’inimputabilitat”.

Los expertos en salud mental reunidos en Soto piden «más visibilidad y apoyos» a los enfermos

Carmen Arango, José María Monge i Julio Bruno, ahir en Soto del Barco. :: R. B.